Duurzaamheid in huis is een belangrijke trend die de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Hieronder volgen een aantal manieren waarop je duurzaamheid in huis kunt integreren: 

  1. Energie besparen: Dit kan op verschillende manieren, zoals het installeren van LED-lampen, het plaatsen van dubbel glas en het isoleren van muren en daken. Ook het gebruik van energiezuinige apparaten, zoals een wasmachine of koelkast met een A++ label, kan helpen bij het besparen van energie. 
  2. Water besparen: Dit kan onder andere door het installeren van een waterbesparende douchekop en toilet. Daarnaast kan het verminderen van het gebruik van drinkwater, bijvoorbeeld door regenwater te gebruiken voor het besproeien van de tuin, bijdragen aan het besparen van water. 
  3. Duurzame materialen: Bij het inrichten van het huis kun je kiezen voor duurzame materialen, zoals hout met een FSC-keurmerk, bamboe, kurk en gerecycled materiaal. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor meubels en accessoires die gemaakt zijn van duurzame materialen. 
  4. Afval scheiden: Het scheiden van afval is belangrijk voor het behoud van het milieu. Door afval te scheiden en te recyclen draag je bij aan het verminderen van afval. Zo verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat. Zo kun je ook je eigen compost maken en herbruikbare producten gebruiken in plaats van wegwerpvarianten.  
  5. Groene energie: Overweeg om over te stappen op groene energie. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te plaatsen of door groene energie te kopen bij een energieleverancier. 
  6. Hergebruik en reparatie: Repareer kapotte spullen in plaats van ze weg te gooien. Kijk ook naar tweedehands opties bij de aanschaf van nieuwe spullen. 
  7. Gebruik groene schoonmaakmiddelen: Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen in plaats van chemische reinigingsmiddelen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. 
  8. Isolatie: Zorg voor goede isolatie om energieverlies te voorkomen en te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbel glas en isolatie van de muren, vloeren en daken. 

Door deze tips toe te passen, kun je je huis duurzamer maken en bijdragen aan een beter milieu.