Naast een verstopping of een inbraak vormt een lekkage een van de grootste ergernissen voor veel woningbezitters. Een lekkage is vaak maar moeizaam te verhelpen, doordat de bron van de lekkage niet altijd eenvoudig te vinden valt. Daarbij is het maar de vraag hoe snel je een lekkage opmerkt! Denk aan een lekkage onder uw dak, waar je normaal niet direct zal kijken. Een ander nadeel aan lekkages is de blijvende waterschade die het met zich mee kan brengen. Denk aan schimmels op de vloer, op de muur of tegen het plafond aan. Niet alleen ziet dit er lelijk uit, ook kan het soms tot enkele jaren duren, voordat de waterschade volledig hersteld is. Waterschade aan het houtwerk van bijvoorbeeld het dak kan zelfs gevaarlijk zijn als dit in een vergevorderd stadium zit.
Wij spraken met een professionele loodgieter, die ons meer vertelde over de stappen die je bij een lekkage zelf kunt ondernemen.
Probeer waterschade in te perken
Wanneer je een lekkage niet zelf kan verhelpen doordat er bijvoorbeeld een deel van een leiding kapotgegaan is, kan je de waterschade het beste zo goed mogelijk inperken. Dit doe je door het water op te vangen in bakjes of emmers, het gat waar de lekkage ontstaan is zo goed mogelijk te dichten met een rubberen ringetje of bijvoorbeeld kit, enzovoorts. Het hangt sterk van de plek van de lekkage af, hoe eenvoudig het verhelpen ervan zal zijn. In ieder geval is het raadzaam om zo snel mogelijk na het ontdekken van de lekkage de hulp van een erkende loodgieter bij jou in de buurt in te schakelen.
Hulp van een loodgieter
Vaak zijn de maatregelen die je zelf neemt, zoals het dichtkitten van gaten of het plaatsen van een rubberen ringetje, tijdelijke oplossingen. Een loodgieter kan je helpen bij het bieden van een structurele oplossing. Hierdoor wordt verdere waterschade voorkomen en zal ook de lekkage definitief verholpen worden.
Een loodgieter kan proberen om de al ontstane waterschade voor je te herstellen. Soms zal het echter noodzakelijk zijn om hier de hulp van een timmerman voor in te schakelen. Zeker als het water al in het hout van het dak is getrokken bijvoorbeeld.