Er zijn veel subsidies en regelingen om te verbouwen om zo het huis duurzamer te maken. Het groener maken van je huis is dus zeker ook goed voor de portemonnee. Is het niet vanwege het feit dat er bespaard wordt op de uitgaven, dan is het wel door de stijging van de woningwaarde. De verbouwingen voor duurzaamheid worden niet onbeperkt gesubsidieerd, dus wacht vooral niet te lang.

Isolatie

In 2016 ligt de BTW op het arbeidsloon voor woningisolaties bijvoorbeeld maar op 6% in plaats van de normale 21%. Dé tijd dus om duurzaam te verbouwen. Je kunt hier gebruik van maken als je huis ouder is dan twee jaar en het geldt voor arbeidskosten bij isolatie van gevel, vloer en dak en voor het aanbrengen van isolatieglas. Helaas zijn dakkapellen, kozijnen en deuren niet inbegrepen bij de verlaging van de BTW op het arbeidsloon.

Zonneboiler en zonnepanelen

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ook wel de ISDE-subsidie) is een subsidie die bestaat tot het einde van het jaar 2020. In 2016 bestaat deze uit een bedrag van 70 miljoen euro. Deze subsidie is voor huishoudens die een warmtepomp, zonneboiler, biomassa-cv-ketel of pelletkachel installeren. Mocht het budget van dit jaar al verbruikt zijn dan kom je automatisch op de lijst voor het jaar erna.

Ook een investering in zonnepanelen kan zeer voordelig uitpakken. De investering is groot maar er zitten een aantal voordelen aan vast:

  1. Eventueel overschot wordt terug geleverd aan het energiebedrijf, waarvoor je per kWh volgens EasySwitch.nl vaak de kale stroomprijs terugverdient.
  2. Als je stroom terug levert ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Bijna iedere particulier blijft echter onder de grens van €1345,- aan “omzet”, waardoor dit kwijtgescholden wordt. Hiervoor is wel een Ontheffing Administratieve Verplichtingen Omzetbelasting nodig.
  3. De betaalde BTW bij het aankopen van de zonnepanelen kun je terugvragen bij de fiscus. Zo krijg je bijvoorbeeld bij een investering van €3000 aan panelen ongeveer €600 terug. Hierdoor is de terugverdientijd ook direct een stuk korter.

 

Energie vergelijken

Ook voor ZZP’ers en bedrijven is investeren in duurzaamheid verstandig. De gemakkelijkste manier voor de zakelijke markt om te verduurzamen is overstappen op groene energie. Dit kan gemakkelijk op EasySwitch.nl/energie/energie-vergelijken-zakelijk/. Voor ZZP’ers en MKB is er de zakelijke vergelijker gemaakt waarmee je eenvoudig kunt vergelijken. Voor grootzakelijke energie heeft de energievergelijker EasySwitch een apart formulier gemaakt om offertes aan te vragen.