Ga je verhuizen of wil je jouw huis opnieuw inrichten, zodat het weer als nieuw wordt? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het moeilijk is om te bepalen hoe je het inrichten van de woning het best kunt aanpakken. In dit artikel vertellen we je hoe je op een effectieve manier jouw woning in kunt richten en geven we verschillende tips.

Begin met een plattegrond

Belangrijk: begin altijd met het maken van een plattegrond. Door een plattegrond te maken kun je gemakkelijk jouw ideeën voor de inrichting in beeld brengen. Ook wordt het met een plattegrond makkelijker om te bepalen wat voor meubels er in de ruimte passen en wat bijvoorbeeld de maximale grootte van de bank zou moeten zijn. Heb je al een idee over waar de eethoek en de zithoek zou moeten komen? Dan kun je de mogelijke inrichting zo vaak tekenen en aanpassen als je wilt.

Tip: heb je een plattegrond van de woonkamer uitgetekend? Kopieer deze dan een aantal keer voordat je begint met het tekenen van eventuele meubels. Op deze manier hoef je de ruimte maar één keer uit te tekenen!

Bepaald het budget

Het inrichten van een huis kost geld. Zelfs als je (bijna) geen nieuwe meubels hoeft te kopen, zullen er kosten komen kijken bij het schilderen of het leggen van een vloer. Ook moet je niet vergeten dat er bij een nieuw huis vaak een verbouwing komt kijken. Bepaal om problemen te voorkomen van tevoren het budget, zodat je niet meer uitgeeft dan je wilt of kunt. Controleer tussen het meubelshoppen door ook de stand van zaken: hoeveel geld heb ik nog over?

Check je inboedel

Weet je wat het budget is? Dan is het tijd om te kijken naar welke spullen je precies nodig hebt. Bekijk voordat je gaat shoppen welke meubels je wel of niet hebt en welke je zou willen meenemen in de nieuwe inrichting. Houd hierbij wel rekening met de gewenste stijl voor de nieuwe inrichting.

Ga op zoek naar inspiratie

Voordat je daadwerkelijk een nieuwe kleur voor op de muur of nieuwe woonitems kiest is het goed om vast te stellen wat jouw droominrichting is. Welke stijl spreekt je aan? Welke kleuren wil je terugzien en welke stoffen en texturen passen hierbij? Tip: maak om jouw beeld concreet te maken een moodboard door verschillende elementen uit woonmagazines bij elkaar te plakken. Dit kun je natuurlijk ook online doen, via bijvoorbeeld Pinterest.

Maak een to-buy list

Nu je weet wat voor inrichting je voor ogen hebt, is het tijd om aan de hand van je inboedel en de wensen een ‘boodschappenlijst’ te maken. Schrijf alle items die je nodig hebt op en maak hierbij onderscheid tussen wat je écht nodig hebt en de leuk-voor-de-heb items. Jouw nieuwe inrichting komt steeds dichterbij!

Het echte werk kan beginnen

Na het doorlopen van de bovenstaande stappen weet je hoe de inrichting eruit moet zien, wat je hiervoor nodig hebt en wat je allemaal moet doen. Nu kun je eindelijk aan de slag. Veel succes!