Wanneer je momenteel bezig bent met de nieuw-, aan- of verbouw van je woning, zal je in veel gevallen werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk in jouw woning moeten uitvoeren. Je wilt immers ook in het nieuwe deel van je woning televisie kunnen kijken, het licht kunnen gebruiken of bijvoorbeeld stopcontacten hebben. Dit is echter niet altijd even eenvoudig! Om er zeker van te zijn dat het aanleggen van de elektriciteit in het nieuwe deel van je woning goed gaat, kan je de hulp van een erkende elektricien bij jou in de buurt inschakelen. Zo weet je zeker dat de kans op complicaties in een later stadium geminimaliseerd wordt.
Zelf elektriciteit aanleggen in huis
Mocht je enige ervaring hebben met het aanleggen van elektriciteit of klussen die hier gerelateerd aan zijn, dan kan je dit ook zelf doen. Bij het leggen of verleggen van elektriciteitskabels in huis is het allereerst van groot belang om de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten. Zo weet je zeker dat je geen risico loopt om bijvoorbeeld een schok te krijgen tijdens de werkzaamheden. Daarbij wordt de kans op brand of kortsluiting minimaal, als er geen stroom op de elektriciteitskabels staat. Vervolgens kan je de elektriciteitskabels zelf leggen, tussen bijvoorbeeld de muren, onder de vloer, enzovoorts.
Risico’s aan het aanleggen van elektriciteit
Allereerst loop je bij het aanleggen van elektriciteit het risico om een schok te krijgen, als je de hoofdschakelaar in de meterkast niet tijdig omzet. Dit is geen fijn gevoel en zorgt daarbij ook nog eens voor de kans op een kortsluiting als de binnenzijde van twee elektriciteitskabels met elkaar in aanraking komt. Als gevolg van de kortsluiting zal een stop in de meterkast springen, waardoor je geen stroom meer hebt. Ook kan een kortsluiting het begin van een brand zijn, wat je vanzelfsprekend zo goed mogelijk wilt voorkomen.
Een ander risico is het versmelten van de elektriciteitskabels wanneer deze niet voldoende ruimte hebben. De kabels worden namelijk warm als hier veel stroom door komt te lopen, waardoor de warmte moet kunnen ontsnappen. Wanneer dit niet kan, zal het omhulsel van de kabel smelten en loop je alsnog risico op een kortsluiting. Om dergelijke problemen te vermijden is het raadzaam om advies in te winnen bij een elektricien wanneer je zelf aan de slag gaat.