In Nederland komt het regelmatig voor dat de fundering van woningen en gebouwen verzakt. Dit komt onder andere doordat Nederland onder de zeespiegel ligt en door de inklinking van de bodem. Woont u in een veenrijk of kleigebied? Dan is de kans op verzakking van uw fundering groter doordat de bodem inklinkt en grote delen van het gebied zakken. Ook als er veel grote bomen in de omgeving van uw woning staan, kan het fundament eerder verzakt raken. De bomen trekken met hun wortels het vocht uit de grond waardoor de grond uitdroogt en er een verzakking van de bodem optreedt.

Hoe merkt u dat uw fundering verzakt?

Gelukkig is het niet zo dat het fundament van de één op de andere dag verzakt en uw woning ineens een stuk lager ligt. Maar hoe merkt u dan dat u te maken heeft met een verzakking van de fundering? Heeft u bijvoorbeeld scheuren in de muren die er eerder niet zaken? Klemmen uw deuren en ramen? Of heeft u het gevoel dat uw vloer scheef is? Dit zijn allemaal tekenen dat u te maken heeft met een verzakking van de fundering.

Als u niets aan een verzakte fundering doet, wordt de schade steeds groter en kan de situatie zelfs gevaarlijk worden. Ook daalt de waarde van woning en wordt de verkoopbereidheid lager.

Wat moet u doen bij een verzakking van de fundering?

Als u een verzakking van de fundering opmerkt, wat doet u dan? De belangrijkste stap is dat u contact opneemt met een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in funderingsherstel. Zij bepalen in welke staat het fundament is en hoe erg de verzakking precies is. Daarna plaatsen zij een duurzaam en solide systeem in de grond langs de verzakte fundering waardoor het fundament wordt gestabiliseerd. Dit zorgt dat de fundering weer stevig is en uw huis niet verder verzakt.