Om je huis er aantrekkelijk en representatief uit te laten zien, is het belangrijk om de gevel goed te onderhouden. Op deze manier zullen gasten sneller even bij u binnen stappen en natuurlijk is het voor jezelf ook een prettig gevoel om een mooi verzorgd huis binnen te stappen. Door regen of juist door hitte, kunnen gevels vaak worden aangetast. Dit is niet alleen slecht voor de uitstraling van je gevel, maar ook voor de duurzaamheid. Regelmatig je gevel laten reinigen helpt je je gevel te onderhouden. De soort reiniging die het beste past bij jouw gevel hangt af van de ondergrond en de soort vervuiling van de gevel.

Stoomcleanen: makkelijk en milieuvriendelijk

Bij lichte vervuiling, zoals algen of mos, is stoomcleanen met een hogedrukreiniger de makkelijkste en meest gebruikte vorm van gevel reinigen. Door de combinatie van stoom en hoge druk worden kwetsbare ondergronden gereinigd zonder dat het voegwerk van je gevel beschadigingen oploopt. Door de hoge temperatuur van de stoom heeft het een ontsmettende werking waardoor chemicaliën niet nodig zijn. Makkelijk én milieuvriendelijk.

Chemische reiniging voor matige vervuiling

Verfresten of lichte roetaanslag zijn ook veelvoorkomende verschijnselen op gevels. Om deze matige vervuiling te verwijderen, wordt vaak een chemische reinigingsmethode gebruikt. Bij chemische reiniging wordt stoom gebruikt in combinatie met een reinigingsmiddel. Er bestaan vele soorten chemische reinigingsmiddelen en daarom is dit ook zeker een klus om over te laten aan de professional. Deze bepaalt namelijk, afhankelijk van het materiaal van uw gevel, welk reinigingsmiddel het meest effectief is en berekent ook hoeveel reinigingsmiddel er nodig is. Chemische reiniging is een prima methode voor matige vervuiling, maar het nadeel is wel dat het het milieu én mogelijk de gezondheid van degene die het middel gebruikt aantast.

Roet of graffiti verwijderen door (zand)stralen

Bij zwaar vervuilde gevels, bijvoorbeeld door zware roetaanslag of graffiti, is stralen of zandstralen meestal de beste methode om uw gevel weer te laten stralen. Bij het stralen wordt uw gevel onder een lage druk met water en een zachtaardig straalmiddel bestraald. Of te bepalen of stralen of zandstralen meer geschikt is voor uw gevel is, vanwege de vele meespelende factoren, een deskundige blik nodig. De lage druk die bij deze methode gebruikt wordt, maakt het mogelijk om ook kwetsbare ondergronden te stralen.

Gevel impregneren

Na de gevelreiniging is het mogelijk om je gevel te impregneren om te voorkomen dat vocht en vuil in de gevel kunnen doordringen. Bij het impregneren wordt er een kleurloze vloeistof over de gevel aangebracht. Zodra deze vloeistof is opgedroogd, wordt de gevel voorzien van een vochtwerende maar ademende laag. Een geïmpregneerde gevel betekent echter niet dat je je gevel nooit meer hoeft te reinigen, maar het voordeel is wel dat bij volgende reinigingsbeurten het vuil sneller en dus goedkoper te bestrijden is.