Bij het kopen van een huis kiezen mensen vaak voor de hulp van een aankoopmakelaar. Dit is in veel gevallen een goede beslissing, maar het is wel van belang dat de juiste makelaar wordt gekozen. Er is enorm veel keuze wat betreft makelaars. Al is er natuurlijk in dorpen minder keuzen dan in steden. Er zit misschien één makelaar in Hoensbroek terwijl er wel dertig in Amsterdam zitten. Toch is het ook bij weinig keuze ook van belang om goed te bekijken of de makelaar zijn of haar werk wel goed doet. Daarnaast verkopen makelaars in steden vaak ook huizen in omringende dorpen, waardoor je niet per se die ene makelaar uit het dorp hoeft te pakken.

Vragenrondje

Natuurlijk zijn is een primaire bron die je vertrouwd het beste. Heb je vrienden of familie die al eerder met de makelaar gewerkt heeft bij het kopen van een huis dan kan je het beste op hun ervaringen afgaan. Recensies op de website kunnen een vertekend beeld geven, maar verhalen van vrienden en familie zullen altijd kloppen en daarom een betrouwbare bron zijn.

Zelf informatie inwinnen

Je kunt zelf ook een makelaar controleren door zelf te kijken wat gelijkwaardige woningen in d buurt de laatste tijd hebben opgebracht. Deze informatie kan je voor een paar euro opvragen bij Het Kadaster. Je kunt ervan uit gaan dat je makelaar deze informatie ook heeft, maar zo kun je wel controleren of de makelaar ook een reële prijs voorstelt. Een makelaar heeft er over het algemeen meer voordeel van dat de woning snel verkocht wordt dan dat dit tegen de hoogst mogelijke prijs gebeurd. Let daarom goed op dat je woning tegen een goede prijs te koop wordt gezet.

Meerdere makelaars

Het is ook mogelijk om je woning via verschillende makelaars aan te bieden. Als je dit doet is het slim om met courtage te werken. Dit wil zeggen dat je pas betaalt aan een makelaar als deze je huis ook daadwerkelijk heeft verkocht. Zo kun je de makelaars vergelijken en zorg je er ook voor dat de makelaars gemotiveerd zijn om jouw huis snel te verkopen. Waar je natuurlijk voor moet waken is dat de makelaars een te lage prijs gaan vragen om de concurrentiestrijd met de andere makelaars te winnen. Hierboven is al uitgelegd hoe je makelaars hierop kunt controleren.

Hopelijk helpen deze tips bij het vinden van een goede makelaar die jullie goed kan begeleiden in het verkoopproces van de woning.