Een eiken vloer kan een prachtige vloer zijn voor bijna elke kamer in het huis, maar heeft onderhoud nodig om het uiterlijk te behouden met behulp van de beste reinigingstechniek. Er zijn verschillende mengsels te gebruiken voor eikenhout en je wilt natuurlijk zeker zijn van de juiste reinigingsoplossingen. Eik kan binnen enkele seconden van sprankelend schoon tot volledig vuil worden. Een lek, een paar modderige schoenen of zelfs een hond met modderpootjes die het huis binnenkomt, kunnen plotseling een grote overlast worden. En natuurlijk is er het dagelijkse vuil dat het gevolg is van mensen die komen en gaan.

Gebruik van de juiste middelen

Onthoud altijd dat water de slechtste reinigingsoplossing is, vooral voor hout. Het wordt afgeraden om enkel water te gebruiken, tenzij het echt niet anders kan. Je kunt zoeken naar schoonmaakmiddelen op een gespecialiseerde website of je kunt thuis enkele reinigingsoplossingen maken. Er zijn veel producten, maar je moet precies weten welke bij je vloer past en rekening houden met de schoonmaak hulpmiddelen die je kunt gebruiken, zoals een spuitmond. Deze kan helpen de gebruikte hoeveelheid van het middel te controleren. Op die manier wordt er niets verspild en wordt het middel goed verspreid op de vloer. Misschien wil je ook altijd een heerlijk frisse en aardse geur op je vloer krijgen. Dit zal ook afhankelijk zijn van het middel dat je gebruikt.

Appelazijn

Als je een eiken vloer wilt schoonmaken, kun je overwegen appelazijn te gebruiken of je kunt een half kopje witte azijn toevoegen aan een liter water om je eiken vloer te reinigen. Als je niet van de geur van azijn houdt, voeg dan een paar druppels etherische olie toe om de geur te maskeren. Het gebruik van deze oplossing reinigt niet alleen de vloeren grondig, maar het is ook veilig voor mensen, huisdieren en kinderen in het geval ze bepaalde allergie├źn hebben voor andere reinigingsoplossingen. Een andere bonus van het reinigen van eiken vloeren met appelazijn en water is dat er geen residu achterblijft of moet worden gespoeld, zoals bij veel in de winkel gekochte of op chemicali├źn gebaseerde schoonmaakproducten wel het geval is. Dit kan ook veel tijd en geld besparen.

Nog wat laatste tips

Voor veelvoudig eenvoudig reinigen is het verstandig om een ?schoenvrije zone te hebben, vooral in houten gebieden die je woonkamer of slaapkamer kunnen zijn. Als dat niet iets is waar je je prettig bij voelt, is het kopen van een deurmat en je voeten afvegen voordat je binnenkomt een alternatief. Niet-afgedichte houten vloeren verschillen van afgewerkte hardhouten vloeren, omdat water gemakkelijk door het hout kan worden opgenomen, wat een grotere impact heeft op de levensduur en de staat van de vloer. Het wordt dan aanbevolen om regelmatig een stofwisser te gebruiken. Als je dieper wilt reinigen, gebruik je een vochtige microvezeldoek (indien nodig) en droog je deze onmiddellijk met een droge microvezeldoek. Hierdoor blijft je eiken vloer zijn hele leven lang glanzen.