Zit jouw kat regelmatig te krabben aan jouw mooie meubels? Of wil je graag een kat, maar ben je bang dat een kat jouw meubels kapot krabt? Om dit te voorkomen of tegen te gaan is het belangrijk om te weten waarom katten eigenlijk krabben en wat je hier aan kan doen.

Krabgedrag moet je zeker niet afleren

Vaak wordt er gedacht dat krabgedrag bij katten afgeleerd moet worden. Het tegendeel is waar. Krabben is namelijk erg nuttig voor katten, omdat zij op deze manier hun nagels onderhouden, spieren worden getraind, het territorium  wordt afgebakend en stress wordt afgereageerd. Al met al is krabben dus vrij belangrijk voor katten en dien je dit niet af te leren door ze bijvoorbeeld te straffen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kat jouw meubels daarvoor gebruikt.

Cadeautje voor je kat én jezelf: een krabpaal

Om te voorkomen dat jouw kat zich vergrijpt aan je meubels moet je dus wel  voor een andere plek zorgen waar jouw kat lekker zijn gang kan gaan. Een krabpaal is dan een goede optie. Zorg er dan wel voor dat deze op een goede plaats staat, anders bestaat de kans dat je kat er geen gebruikt van maakt. Zet de krabpaal altijd op of rondom de looproute van je kat. En als je net een kat neemt, spray dan ook voor de zekerheid je meubels in met Feliway-spray om je kat op afstand te houden.

Het belang van positieve aandacht

Een krabpaal kopen is echter niet automatisch de weg naar succes. Het blijft belangrijk om te achterhalen waarom jouw kat krabt. Gebruikt je kat de krabpaal niet, verplaats deze dan naar een andere plek. En het komt ook nog weleens voor dat katten expres krabben op verboden plekken om zo aandacht te krijgen. Geef dus voldoende positieve aandacht als je kat op de krabpaal aan het krabben is en focus niet teveel op straffen. Positieve aandacht werkt vaak beter dan negatieve aandacht.

Heb je een (nieuwe) krabpaal nodig? Bekijk dan eens het uitgebreide assortiment kleine en grote krabpalen van KrabpaalOnline.