We zijn niet allemaal gezegend met een grote master bedroom. Sommigen van ons moeten het doen met een slaapkamer die ietwat aan de kleine kant is. Zo kan het zijn dat jouw studentenkamer niet groter is dan 10 vierkante meter, dat je de jongste thuis bent en dus ook de kleinste kamer hebt of dat je samen met je partner midden in de stad woont in een klein tweekamerappartement. Om al je spullen kwijt te kunnen, wordt er wat creativiteit van je geëist. Geen zorgen, een kleine slaapkamer kun je op veel handige manieren inrichten. Wij helpen je door je hieronder een aantal tips te geven.

Het bed

Het bed is het belangrijkste van je slaapkamer. Dat is immers waar je in moet gaan slapen. Woon je alleen? Ga dan eens na of je misschien genoeg hebt aan een eenpersoonsbed. Is dat niet het geval, dan moet je je bed zorgvuldig kiezen. Een tweepersoonsbed neemt namelijk veel ruimte in beslag. Gelukkig zijn er bedden die speciaal zijn gemaakt voor de kleine kamers en dus erg praktisch zijn. Ga bijvoorbeeld voor een tweepersoonsbed met opbergruimte. Hier kun je zelf vakken in maken en eventueel gebruiken als kast. Leg je sokken, ondergoed, handdoeken, shirtjes, beddengoed en schoenen hierin. Dat scheelt al een heleboel. Je kunt ook een bed waar nog ruimte zit tussen de grond en het bed. Hier kun je kisten onderschuiven en daar kun je van allerlei dingen in opbergen. Verder is een hoogslaper ook altijd een goede optie. Kies je bed dus zorgvuldig.

Kledingkast

Heb jij geen ruimte voor een grote kledingkast? Ook dan zul je creatief moeten zijn. Zoals bij het vorige punt werd aangegeven, kun je voor een bed en zelf voor een boxspring met opbergruimte gaan. Maar er zijn nog meer manieren waarop jij je kleding niet over een stoel hoeft te hangen. Hang haken aan de binnenkant van de deur of aan de muur. Zolang je kleding niet op de vloer ligt, lijkt het een stuk ruimer. Inbouwkasten zijn ook ideaal. Is dat niet mogelijk? Dan kun je er ook voor kiezen om kastjes tegen de muur te laten bevestigen. Dan kun je eronder nog een stoel of een nachtkastje zetten.

Verlichting

Bij een kleine slaapkamer is lichtinval erg belangrijk. Hoe meer licht, hoe groter de kamer lijkt. Daglicht is natuurlijk het beste, maar ook kunstmatig licht is belangrijk. Ga voor subtiele sfeerverlichting, zodat je ‘s avonds een gezellige sfeer krijgt. Het liefst lampjes die je op een boekenplank kunt zetten, aan de muur kunt bevestigen of aan het plafond kunt hangen. Grote lampen moet je vermijden.

Keep it simple

Hou je slaapkamer simpel en stop deze niet te vol met allerlei accessoires. Een kleedje op de vloer is prima. Net als een plantje op je vensterbank en een foto aan de muur. Kies wel voor de wat kleinere accessoires en niet voor grote lompe items. Hoe rustiger jij je kamer houdt, hoe groter die lijkt. Prop jij je kleine slaapkamer vol met allerlei spullen, dan lijkt het op een gegeven moment net alsof de muren op je af komen.

Wit en licht

Ga je muren niet in donkere kleuren verven. Dan lijkt het alsof de helft van de ruimte nog over blijft. Ga voor witte muren of een andere lichte kleur, lichtblauw bijvoorbeeld. De slaapkamer is een ruimte waar je tot rust wilt komen. Dat lukt stukken beter als alle muren gewoon licht zijn. Je wilt niet het idee hebben dat je in een klein, benauwd hok moet slapen.