Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van de term ‘klimaatbeheersing’, maar weet je ook wat het is? Veel mensen denken bij klimaatbeheersing aan het buitenklimaat zoals de opwarming van de aarde en de gevolgen voor de natuur. Klimaatbeheersing gaat echter niet alleen over het buitenklimaat, maar ook over het binnenklimaat. Met binnenklimaat worden bijvoorbeeld de omstandigheden in huis bedoeld zoals de temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid. Wij vertellen jouw waarom een goed binnenklimaat van belang is en wat je zelf kunt doen aan klimaatbeheersing in huis.

Het belang van een goed binnenklimaat

Een goed binnenklimaat is om verschillende redenen belangrijk. Je wilt het natuurlijk niet koud hebben wanneer je in de winter op de bank zit en niet extreem warm hebben als je in de zomer in bed ligt. Dit is echter niet de belangrijkste reden dat een goed binnenklimaat noodzakelijk is. Wanneer het klimaat in huis niet goed is, kun je hier namelijk ook gezondheidsklachten van krijgen. Voorbeelden van deze klachten zijn hoofdpijn, last van de longen, huidklachten en slaapklachten. Met deze reden is het van belang om te zorgen voor een goed binnenklimaat.

Dit kan je doen aan klimaatbeheersing

Nu het belang van een goed binnenklimaat duidelijk is, is het belangrijk om te kijken naar wat er gedaan kan worden om het binnenklimaat te verbeteren. Het eerste wat je kunt doen is zorgen voor de juiste temperatuur in huis. De temperatuur in huis hoort tussen de 19 en 22 graden Celsius te zijn. Hiervoor zal je in de koudere maanden verwarming nodig hebben en in de warme maanden airconditioning. Voor verwarming van het huis kunnen verschillende apparaten aangeschaft worden, namelijk: CV ketel, thermostaat, boiler, vloerverwarming of een radiator.

Naast temperatuur is het belangrijk dat ook de vochtigheidsgraad in huis goed is. De vochtigheidsgraad dient tussen de 40 en 60% te zitten. Wil je weten of de vochtigheidsgraad in jouw woning goed is? Je kunt de vochtigheid in huis meten met een hygrometer. Vergeet ook niet om te zorgen voor een goede ventilatie in huis. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het huis te verluchten, maar nog beter is een ventilatie die heel de dag door werkt. Hierbij kun je denken aan mechanische ventilatie, badkamer- en toiletventilatie en waterterugwinning.

Wel is het belangrijk dat de installatie van klimaatbeheersing apparaten goed gebeurt. Wanneer er namelijk iets niet goed aangesloten zit, brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee. Ben je zelf geen expert op dit gebied? Huur een installateur in. Bij Oostelbos Installatietechniek koop je deze apparaten inclusief installatie.

Ook in bedrijven is klimaatbeheersing van belang

Ook in kantoorpanden, winkels en andere gebouwen is een goede klimaatbeheersing van belang. Om te voorkomen dat medewerkers, klanten en andere mensen in het kantoor gezondheidsklachten oplopen, kunnen ook in gebouwen apparaten geïnstalleerd worden voor een juist binnenklimaat. Toshiba airconditioning heeft bijvoorbeeld een volledig assortiment met airconditioning producten. De meeste installaties van Toshiba zijn geschikt voor bedrijven, maar Toshiba levert ook de perfecte klimaatbeheersing voor in woningen.