Bij het maken van een tuinontwerp zijn verschillende aspecten van groot belang om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk kunt genieten in de perfecte tuin. Een deze aspecten is het lichtplan. Een tuinontwerp zonder goed lichtplan kan veel problemen opleveren. Dit is namelijk niet makkelijk achteraf op te lossen als de grond al bedenkt is met planten, gras of tegels. Als je de volgende stappen volgt zorgt je ervoor dat jouw verlichting perfect zal passen bij de tuin.

1.   Tuinschets

Om te weten wat voor verlichting je in de tuin nodig hebt moet je natuurlijk eerst weten hoe de tuin eruit komt te zien. Geeft aan waar elementen komen zoals een terras, vijver, grasveld, bomen, planten, etc… Door het maken van een schets krijg je een goed overzicht van de nieuwe tuin.

2.   Wat wil je verlichten?

Als je ’s avonds naar de tuin kijkt of in de tuin zit, wat zou je dan graag verlicht willen hebben? Denk hierbij ook aan de functie van de verlichting. Is het verlichting die functioneel is of om sfeer te brengen in de tuin. Beide vragen om een totaal ander soort verlichting.

3.   Het type licht.

Zoals ik net ook al vertelde bepaalt het doel van het licht wat voor licht er moet worden gekozen. Moet de lamp fel licht geven en een groot bereik hebben, of juist niet. Als je een boom wilt verlichten moet je een lamp gebruiken die in staat is de gehele boom te verlichten. Wil je het terras verlichten dan moet het terras goed verlicht zijn maar alles daarbuiten hoeft niet verlicht te worden door deze zelfde lampen.

4.   Lichtrichting

Lampen kunnen ook in verschillende richtingen schijnen. Dit richting waarin de lampen schijnen is meebepalend voor de sfeer in de tuin. Wil je graag spots vanuit de grond, verlichting aan de muur die de tuin in schijnt of verlichting die naar beneden schijnt? Of je direct de verlichting inkijkt of dat deze van beneden of boven komt geeft een hele andere sfeer. Dus denk hier ook goed over na voordat je de verlichting aanschaft.