Een wederkerend patroon in de Oosterse architectuur, woonstijl en decoratie zijn de … wederkerende patronen. Fascinerend filigraan of duizenden gaatjes, warme tinten, en luxueuze materialen zoals goud, zilver, koper, brons en messing geven dadelijk een bijzondere uitstraling aan elk interieur. Flikkerende vlammetjes werpen een mysterieus spel van schaduw en licht op wanden en plafond. Dit element – in de vorm van kaarsenhouders en lantaarns – hoort gewoonweg bij de decoratie van een ruimte binnenshuis. Tenslotte is licht in de Oosterse wereld erg belangrijk.

Maar overweeg ook een keertje om dat licht buitenshuis in te zetten. Hou het weerbericht een tijdje in de gaten, en als je er tamelijk zeker van bent dat er weldra een zomerse zaterdag of zondag komt, organiseer een feestje in Oosterse stijl. Durf je het aan?

Uitnodigen

Nodig familie en kennissen uit door hen een kaartje te sturen met patroon om in een wip van een oud tafellaken een heuse boernoes te maken, of om wat restjes organza in een buikdanseres-outfit om te toveren. Laat ze gerust een keertje creatief zijn. De rest van de creativiteit neem je zelf voor je rekening.

Zoek wat passende MP3’tjes om de avond van sfeervolle muziek te voorzien. Een tip: zet het volume niet te luid. De muziek moet zachtjes vanuit de achtergrond weerklinken, en mag niet gaan overheersen. Je gasten willen gezellig babbelen met elkaar, niet zichzelf schor roepen.

Uitgelicht: schitterende Marokkaanse en Egyptische kaarsenhouders

Overheerlijke gerechten uit Noord-Afrika en de Levant

Overweeg een Oosters menu met gerechten uit het boek “Feasts” van de Iraanse Sabrina Ghayour, of waag jezelf aan een recept uit “Melk & Dadels” van Nadia Zerouali.

Zorg ook voor geschikte drankjes. Allah verbiedt aan de moslims om alcohol te drinken. Je staat vrij in de keuze om gewoon westers te blijven, of om je feestje een beetje meer authenticiteit te geven: mango thee of lassi op basis van yoghurt zijn op een warme zomerdag even verfrissend als een coctail met ijsblokje of een glas gekoelde, witte wijn.

Decoratie en verlichting

Dompel je gasten voor 100% in de Oosterse sfeer door de juiste verlichting aan te brengen. Plaats beter vele kleine lantaarntjes dan enkele grote. Dat verleent de omgeving een speelse toets. Denk aan de veiligheidsregels bij het gebruik van waxine theelichtjes. Als je ze met gezond verstand gebruikt, is de kans op een ongeluk minimaal.

Bekijk hier sfeervolle oosterse plafonnières en andere vormen van oriëntaalse verlichting

Het zelfde geldt voor kleine kaarshouders. Zorgt hun vorm ervoor dat ze zeker voldoende stabiel zullen staan? Is de kans op omstoten klein? Ze ze dan gerust in, en geniet van de lichtjes die veelvuldig doorheen de kleine gaatjes flakkeren.

Dit wordt een feestje waar je gasten zich nog lang aan zullen herinneren!