Opruimen, ik ben er niet zo heel goed in. Je kent het wel zo’n plekje waar je even iets neerlegt, en dat het vervolgens als een soort magneet gaat fungeren voor allerlei andere rommel. Niet doen! We zitten inmiddels in het voorjaar (al werkt het weer nog niet helemaal mee) dus tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Begin gewoon met opruimen

Het moeilijkste is eigenlijk heel simpel. Beginnen. Doe het gewoon. Begin met opruimen. Ga dan aan de slag met de volgende tips

 

 • Een leuke beginnerstip: Zet een doos in de kamer en gooi daar elke week een aantal dingen in die je al heel lang niet meer hebt gebruikt of niet meer leuk vindt. En breng die doos vervolgens iedere week naar de kringloopwinkel.
 • Ga het huis rond met een vuilniszak. Er zijn in elke ruimte vast een hoop dingen die gewoon hoppa de vuilnisbak in kunnen. Kapotte dingen, papiertjes, niet meer complete dingen of gewoon afval. Wen jezelf dat aan één keer per week te doen en je huis knapt snel op.
 • Kies elke dag een plek (tafel, kast, lade, bak) die je gaat opruimen. Gooi het allemaal op de grond en zoek het uit. Of gebruik de omgekeerde methode: gooi het in een bak zet die apart en kijk wat je er in 4 weken tijd van gebruikt. De rest kan waarschijnlijk zonder pardon weg.
 • Probeer zoveel mogelijk dingen direct te doen: Direct je jas aan de kapstok, je tas op de goede plek, je schoenen in het rek, je bordje in de vaatwasser, maak je bed op direct als je uit bed komt (of laat hem tijdens het douchen even luchten en maak hem dan op..)
 • Sorteer boeken bijvoorbeeld op kleur of hoogte in de boekenkast, zo ziet het er rustiger uit.
 • Houd bepaalde oppervlaktes (zoals de eettafel, salontafel, een dressoir) zoveel mogelijk vrij van “dingen”. Dat oog rustiger en opgeruimder én het trekt niet nog meer rommel aan.

 

Opslagruimte, hoe pak je dat aan?

Soms red je het niet alleen met opruimen. Sommige spullen zijn je dierbaar en wil je graag bewaren ondanks dat je ze niet gebruikt. Dan kun je dat soort dingen misschien op zolder stallen of je kunt opslag ruimte huren.

 

Wat zijn nou praktische tips bij het gebruiken van zo’n opslagruimte (of misschien bij het praktisch indelen op zolder of in de schuur)

 • Stop zoveel mogelijk dingen afgesloten in dozen (of plastic bakken als je het stofvrij wilt houden) en schrijf erop wat er in zit. Bijvoorbeeld met een sticker met een nummer er op zodat je het elders op een lijst kan bijhouden.
 • Maak een plattegrond van de locatie van de verschillende spullen. Hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maak gewoon een simpele tekening.
 • Even een paar inkoppertjes: maar zet zware spullen onderop, lichte spullen hoger. En zet spullen die je vaak nodig hebt, vóóraan.
 • Zorg voor een vrije doorgang in het midden, zodat je makkelijk bij elke doos kan.
 • Heb je hoge stapels gemaakt? Zorg dan voor een (vouw)trapje in de opslagruimte. Zo voorkom je dat je iets probeert te pakken waar je eigenlijk net niet bij kan en het vervolgens zo op je hoofd krijgt.

 

En wanneer ga jij aan de slag met het opruimen van je huis?