Vaak is het de vraag of je beter roestvrij staal bevestigingsmateriaal (bouten, schroeven, moeren, enz.) moet gebruiken of niet.  Het is zonde om veel te betalen voor schroeven of moeren die je denkt die goed zijn, om er na afloop achter te komen dat je ander materiaal nodig hebt. Daar wordt elke klusser verdrietig van. Het materiaal speelt een belangrijke rol, maar bijvoorbeeld ook de dikte, stevigheid en of de bouten/moeren bij elkaar passen. Daarom is het belangrijk om van te voren even goed te kijken naar deze factoren.

Het gewone stalen bevestigingsmateriaal wordt vaak nog wel als stevigste erkend, maar roestvrij staal is altijd wel iets dat lang mee gaat en goed blijft. Als je goed nadenkt over de kansen dat uw materiaal wel wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld water of andere ‘buiten’-stoffen, is dat nog best vaak een reële factor.

Vaak is het vanaf de buitenkant lastig te zien of bepaalde dingen gemaakt zijn van roestvrij staal of van gewoon metaal. RVS bouten, schroeven en moeren zien er immers hetzelfde uit dan gewoon metaal. Een extra reden om voorzichtig te zijn en niet zomaar iets te kopen. Op de kop van schroeven en bouten staat vaak ook informatie over het soort materiaal, en vooral ook de sterkte en het formaat.

Schroeven, bouten en moeren zijn bij veel winkels te vinden, vooral kluswinkels/doe-het-zelfwinkels. Maar de keuze is soms enorm, en als je niet precies weet wat je zoekt, is het niet altijd makkelijk om hier uit te komen met het juiste product. Goede sites voor specifieke bouten, schroeven en moeren die van roestvrij staal zijn, zijn bijvoorbeeld RVS bouten en RVS schroeven, op deze sites zie je nauwkeurig informatie over het roestvrije materiaal en de precieze combinaties van bouten/moeren/schroeven.