Pas bij een (grondige) verbouwing of bij het bouwen van een nieuw huis komt er bij veel mensen het idee om hun huis “slim” te maken. Vanzelfsprekend is het in principe het beste om dit op deze momenten te doen omdat je dan alles netjes kunt (laten) wegwerken, positioneren en gemakkelijk kabels kunt leggen. Maar ook zonder veel verbouwen kun je van jouw huis een smarthome maken. Als je niet wilt verbouwen of een huis huurt kan dit artikel je op weg helpen om toch een smarthome te maken.

Let op de regels

Vooral bij de huur van een huis of appartement ben je gebonden aan bepaalde regels. Verbouwen mag vaak niet of alleen kleinschalig en ook moet je als je een appartement huurt rekening houden met de regels die voor de rest van de huurders in het complex gelden. Kies dus vooral producten waarbij het weinig moeite kost om deze te (de-)installeren. Zo blijf je binnen de regels én kan je de producten gemakkelijk meenemen bij een verhuizing. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel smarthome-producten die geen verbouwing nodig hebben en die je zo kunt installeren.

Slimme thermostaat

Een product als de slimme thermostaat kan zo goed als altijd en overal geïnstalleerd worden. Wel is het belangrijk dat de cv-ketel kan samenwerken en communiceren met de thermostaat. Hiervoor is het nodig dat de cv-ketel compatibel is met het “OpenTherm”-protocol. Op de plek van de oude thermostaat kan de nieuwe gewoon worden opgehangen. Vlakbij de cv-ketel wordt een connector geplaatst zodat deze kan communiceren met de slimme thermostaat. Gaten boren of nieuwe leidingen leggen zijn gelukkig totaal niet nodig.

Meer over de verschillende slimme thermostaten kan je ook lezen op www.EasySwitch.nl. Hier is het ook mogelijk om energiecontracten met elkaar te vergelijken. Sommige energieleveranciers leveren bij hun contract nog weleens een slimme thermostaat als extraatje om zo hun klanten te laten besparen op hun energie. Het gebruiken van zo’n thermostaat kan zeker helpen maar volgens EasySwitch.nl is energie vergelijken de gemakkelijkste manier van energiekosten besparen. Er zijn besparingen mogelijk tot wel 400 euro per jaar!