Jaarlijks vinden er in Nederland enkele honderden woninginbraken plaats, waarbij niet alleen veel waardevolle en dierbare voorwerpen verloren gaan, maar tevens tal van gevaarlijke situaties ontstaan. Momenteel zien we een trend, waarbij inbrekers steeds meer geweld gebruiken om woningen binnen te dringen. Je moet er toch niet aan denken, welke gevaarlijke situaties er in jouw woning kunnen ontstaan tijdens zo’n inbraak? Daarbij wil je vanzelfsprekend zo goed mogelijk voorkomen dat dierbare voorwerpen onteigend worden. Dit kan je woning veiliger te maken met goede sloten en optionele beveiligingscomponenten. Wij spraken met een ervaren slotenmaker, die ons hier tips voor gaf.

Tip 1: kies voor de juiste sloten

Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor de juiste sloten, als je je woning veiliger probeert te maken. Zorg ervoor, dat je deuren in ieder geval voorzien zijn van tweepuntsloten! Nog beter zijn driepuntsloten, die logischerwijs op drie in plaats van op twee punten met de deurpost verbonden zijn. Het kost een inbreker hierbij meer tijd om de deur open te breken, waardoor deze je woning liever links zal laten liggen. Op ramen is het verstandig om te kiezen voor bijzetsloten, in de vorm van insteek- of oplegsloten. Het hangt van het type raam af, welk slot het meest geschikt is.

Tip 2: installeer losse beveiligingscomponenten

Naast de juiste sloten kan je kiezen voor losse beveiligingscomponenten. Deze beveiligingscomponenten zijn verkrijgbaar in een hobby- of bouwwinkel, maar kan je ook via een erkende slotenmaker bij jou in de buurt aanschaffen. Het voordeel hieraan kan zijn, dat je ervan verzekerd bent dat de beveiligingscomponenten gecertificeerd zijn. Gecertificeerde beveiligingscomponenten werken altijd, in tegenstelling tot beveiligingscomponenten zonder certificaat. Voorbeelden van handige beveiligingscomponenten voor in huis zijn bijvoorbeeld een elektronische camera, een bewegingssensor of magneetcontacten.

Tip 3: leg geen waardevolle voorwerpen in het zicht

Een simpele tip, maar niet minder bruikbaar! Leg nooit waardevolle spullen in de buurt van ramen, dit lokt inbrekers vanzelfsprekend naar uw woning. Iets wat je liever voorkomt! Leg ook nooit een sleutel in de buurt van de deur. Door via de brievenbus te vissen met een magneet, kunnen inbrekers de sleutel in handen krijgen en de deur eenvoudig openen.