Tijdens het klussen zit een ongeluk in een klein hoekje. Door scherp gereedschap en zware voorwerpen kun je gemakkelijk een verwonding oplopen. Het is daarom ook belangrijk om een aantal maatregelen te treffen om zo veilig mogelijk te klussen.

Veiligheidsbril, werkhandschoenen en meer

Om je lichaam te beschermen tijdens het klussen, kunnen verschillende maatregelen genomen worden. Door een veiligheidsbril te dragen, worden je ogen beschermd tegen rondvliegend vuil. Met werkhandschoenen worden je handen beschermd tegen vuil en scherpe voorwerpen. Daarnaast kunnen speciale werkhandschoenen ook gebruikt worden wanneer je gaat klussen met oplosmiddelen en andere agressieve stoffen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat schuren is het aan te raden om een stofkapje op te doen om je longen te beschermen. Om geen blijvende gehoorbeschadiging op te lopen tijdens het klussen kunnen oordoppen en/of oorbeschermers gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat je geen last krijgt van je oren tijdens het werken met luidruchtige apparaten. Het laatste wat je nodig kan hebben om je lichaam te beschermen is veiligheidsschoenen. Wanneer je onder andere zware voorwerpen gaat tillen of gaat slopen is het belangrijk dat je veiligheidsschoenen draagt. Hiermee voorkom je dat je gewond raakt wanneer er een zwaar voorwerp op je voet valt.

Zorg voor een veilige omgeving

Het is belangrijk dat je klust in een zo veilig mogelijke omgeving. Ga bijvoorbeeld niet klussen wanneer er kinderen of huisdieren door dezelfde kamer lopen. Hiermee breng je andere maar ook jezelf in gevaar. Zorg er dus voor dat je in alle rust kan klussen zonder onnodig afgeleid te worden.

Werken met stroom

Wanneer je tijdens het klussen ook moet werken met stroom is het van belang dat de desbetreffende elektriciteitsgroep uitgeschakeld is in de meterkast. Het direct in contact komen met elektrische spanning kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Een spanningzoeker kan gebruikt worden om te testen of er inderdaad geen spanning meer op staat. Doe dit altijd eerst om ongelukken met stroom te voorkomen.

Als laatste is het erg belangrijk om nooit beschermkappen te verwijderen bij het gebruiken van gereedschap. Deze beschermkappen zitten er niet voor niks en hiermee kunnen grote ongelukken voorkomen worden.