Wil jij je eigen groenten verbouwen, maar weet je niet goed welke tuinkas je moet kiezen? Dat is heel begrijpelijk! Er zijn zoveel stijlen, soorten materiaal, groottes, benodigdheden en overige toebehoren dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Hoe kies je de beste tuinkas?

Direct aan het huis of juist vrijstaand?

Een eerste vraag die je jezelf zou kunnen stellen is waar je de tuinkas wil gaan plaatsen. Wil je een vrijstaande tuinkas, of toch liever t één die je tegen een gebouw aan kunt plaatsen (zoals je woning woning)? Onze tip is om de tuinkas vooral dicht bij je woning te plaatsen, zodat het beschut staat. Let er hierbij wel op dat de tuinkas voldoende licht krijgt. Denk er dus over na of de tuinkas last zal ondervinden van schaduw van de woning.

Glas of plastic?

Het is natuurlijk heel persoonlijk of welk materiaal je het mooist vindt en elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ga je voor glas of juist voor plastic? En een constructie van hout, staal, aluminium of een combinatie ervan? De mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je een paar feiten waar je aan zou kunnen denken. Glas is vaak een stuk prijziger dan folie, maar het zorgt wel voor een betere lichtinval en betere isolatie. Ga je voor winter- en voorjaarsteelten? Dan is glas dus een geschiktere optie dan folie. Let er wel op dat de constructie bij een glazen tuinkas beter steviger moet zijn dan bijvoorbeeld bij folie. Echter, glas is breekbaar. Daarom zijn veel tuinkassen tegenwoordig van het materiaal polycarbonaat. Dit in een licht en onbreekbaar materiaal, dat nog beter isoleert dan glas. Polycarbonaat heeft ook een ‘nadeel’: het laat minder licht door dan glas. Ook zie je dat de platen na enkele jaren verkleuren door Uv-straling.

Hoeveel kost een goede kas?

De prijzen van kassen verschillen onderling enorm. Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van je wensen om de ideale grootte, de materialen en dus uiteindelijk de prijs te kunnen bepalen. Onze tip is om de tuinkas vooral niet te klein te kopen of bouwen. Vaak begin je ‘klein’ en ontwikkel je gaandeweg de passie voor het tuinieren en blijkt je kas dan ineens te klein te zijn. Dat is zonde. Uiteraard moet de kas ook weer niet té groot zijn: een te grote tuinkas levert minder op. Let hierbij natuurlijk ook op je budget. Wat wil je uitgeven aan je tuinkas? Is het je passie en hobby en weet je zeker dat je er jarenlang plezier van zult hebben? Dan zul je waarschijnlijk meer budget kwijt willen. Onze tip is om niet altijd voor het low-budget-model te gaan, maar ook rekening te houden met de constructie en de stevigheid van de kas.

Doe inspiratie op en vergelijk tuinkassen!

Voor je overgaat tot aanschaf van een tuinkas, is het verstandig om meerdere tuinkassen met elkaar te vergelijken. Ga eens langs bij een showroom en test de stevigheid van diverse tuinkassen. Voel de materialen en kijk dan wat jou het meeste aanspreekt. Een tuinkas is natuurlijk een beste uitgave, dus het is verstandig om van te voren goed de verschillende kassen te vergelijken. Er zijn verschillende grote showrooms, zoals bijvoorbeeld bij tuinkassen-expert Buiten-Goed in Barneveld. Hier kun je alle soorten en maten tuinkassen bekijken. De adviseurs van Buiten-Goed nemen hier alle tijd voor je om eens rustig, vrijblijvend, rond te kijken.